Program Buď OK

11.02.2014 08:36

Sdružení Renarkon nabízí školám v rámci primární prevence dlouhodobý preventivní program Buď OK. V pátek se jednoho z bloků tohoto programu zúčastnili i medvídci.

Jak to probíhalo?

V první hodině se děti představily paní lektorce a v kruhu si  s ní povídaly o tom, co je to podle nich slušné chování a zda se jim pravidla slušného chování daří dodržovat. Tady mě medvídci velmi příjemně překvapili, protože až na několik málo výjimek (nebudu jmenovat), kdy dotyční jedinci chtěli být za každou cenu středem pozornosti, se nad touto otázkou opravdu zamysleli a mnozí i poctivě přiznávali, že ne všechno se jim daří tak, jak by chtěli.

Po přestávce paní lektorka děti rozlosovala do pěti skupin a každá skupinka měla za úkol během asi 20 minut si připravit dramatizaci přidělené pohádky. Aby to však nebylo tak úplně jednoduché (šlo o známé pohádky O červené Karkulce, O perníkové chaloupce, O Popelce, O neposlušných kůzlátkách a O Smolíčkovi), zadání znělo: Upravte tyto pohádky tak, aby postavy, které v ní vystupují, dodržovaly pravidla slušného chování.

Nastávající čtvrthodinu pak v roli pozorovatelů mohli přežít opravdu jen ti nejodolnější :-).

Medvídci celkově mají trochu porouchaný "čudlík pro tlumení hlasitosti", ale teď šlo o víc - v krátkém čase měli vymyslet, CO, KDO a JAK zahraje. Byla to docela zajímavá psychologická studie - ukázkově se projevilo, kdo má organizační talent, kdo je kreativní, kdo vyčkává v koutku, co na něj zbude, kdo se umí dohodnout s ostatními a kdo prosazuje jen sám sebe a není schopen se podřídit ostatním. Běda, když se ve skupince střetly dva stejné vůdčí typy... Někdo to bral zodpovědně a snažil se splnit zadání, jiný si nenechal ujít příležitost k bezuzdnému řádění.

A jak to nakonec dopadlo?

Některé pohádky byly zahrány tak, jak je všichni známe, ale třeba - Karkulka nabízela vlkovi přátelství (bohužel marně :-), vlk si nenechal ujít příležitost ji sežrat), koza jinému vlkovi obstarala jídlo výměnou za svá unesená kůzlátka a jeskyňky překvapivě posloužily zaměstnanému jelenovi jako jakési au-pair :-). Jen obecenstvo jaksi pozapomnělo na všechna ta krásná slova o slušném chování, jež byla vyřčena na začátku...holt převést teorii do praxe dá zřejmě ještě fušku :-).

Více o programu i sdružení Renarkon se můžete dočíst na stránkách www.renarkon.cz.